top of page
  • Writer's pictureSveikatos Garantas

Gegužės 31 d. Pasaulinė diena be tabako

Sunku išvengti priklausomybių, o dar sunkiau jų atsikratyti. Šiandien – dieną be tabako – visų rūkalių prašoma nepešti dūmo, susilaikyti. Galbūt kažkam tai taps akstinu mesti šį žalingą įprotį visam laikui? Taip, reikia valios tam, kad nesusigundytum vėl pačiupti cigaretę…


Rūkantis cigaretę žalą daro ne tik sau – jis kenkia šalia esantiems žmonėms, tačiau visa tabako gaminių pramonė žaloja jau daug platesniu mastu – kenkia įvairaus amžiaus asmenų grupėms, bendruomenėms, visuomenės sveikatai, aplinkai.

Tyrėjų duomenimis, tabako vartojimas yra susijęs su mažiausiai dvidešimt vėžio tipų ir yra pagrindinė ligos, kurios nerūkant buvo galima išvengti, atsiradimo priežastis. Tabako gaminiai kasmet pasaulyje nuo vėžio sukelia daugiau nei 2,4 milijono mirčių – tai yra beveik ketvirtadalis visų mirčių nuo vėžio (10 mln.) apskritai! Statistika teigia, jog kasmet nuo rūkymo miršta beveik pusė tabako gaminių vartotojų, kas sudaro daugiau nei aštuonis milijonus žmonių!


Kiekvienais metais gegužės 31-ąją yra sprendžiama konkreti su tabaku ir jo pramone susijusi problema. 2023-ųjų Pasaulinės dienos be tabako tema – “Mums reikia maisto, o ne tabako”. Šiuo šūkiu siekiama pradėti tabako gamintojų informuotumą apie alternatyvias augalininkystės ir rinkodaros galimybes bei paskatinti juos auginti tvarius, maistingus augalus.


Tad meskime rūkyti! Pradėkime sveikatintis!


Būti sveikam yra ir naudinga, ir madinga!

1 peržiūra

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page