top of page
  • Writer's pictureSveikatos Garantas

Lapkričio 17 d. Tarptautinė nerūkymo diena

Rūkai – save žudai!

Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį minima Tarptautinė nerūkymo diena. Būtent šią dieną rūkantieji daug aktyviau skatinami atsisakyti žalingo įpročio tiek dėl pačių sveikatos, tiek ir dėl artimųjų gerovės.


Liūdina faktai, jog dūmą užtraukia vis jaunesni asmenys, sparčiai auga ir elektroninių cigarečių populiarumas, nevaldomai didėja ir rūkančių šiuos gaminius skaičius. Tradicines cigaretes akivaizdžiai užkariauja elektroninės. Pastarąsias mėgino rūkyti net 65 proc. 15-16 metų paauglių!


Statistika teigia, jog Lietuvoje vis dar daugiau rūkančiųjų pasirenka tabaku kimštas cigaretes – jas vartoja apie 80 proc. asmenų. Manoma, kad rūkalų neatsisakęs lietuvis per dieną vidutiniškai surūko beveik 13 cigarečių, o kas ketvirtas rūkalius (~25 proc.) rūko kasdien! Daugiausiai rūkančiųjų – darbingo amžiaus grupėje, apimančioje 25 - 54 metų tarpsnio ribas.


Nusprendusiems mesti rūkyti reikalinga ne tik stipri motyvacija, bet ir kvalifikuota gydytojų pagalba – sėkmingai atsikratyti žalingo įpročio vieniems yra ypač sunku.

Padrąsinkime norinčius keisti gyvenimo būdą, įkvėpkime abejojančius, ar verta, suteikime galimybę sveikti ir pasveikti!

Klinikos „Sveikatos garantas“ pulmonologė gydo tokias ligas kaip lėtinė obstrukcinė plaučių liga, bronchitas, astma, pleuritas, tuberkuliozė, bronchektazės, skiria gydymą po COVID-19 persirgtos infekcijos (likę simptomai, komplikacijos ir kt.). Gydytoja atlieka spirometriją, pleuros bei apatinių plaučių dalių echoskopiją bei paima dilatacinį - bronchų plėtimo - mėginį.


•atliekama spirometriją;

•echoskopuojama pleura bei apatinės plaučių dalys;

•paimamas dilatacinis - bronchų plėtimo - mėginys.


13 peržiūrų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page