top of page
  • Writer's pictureSveikatos Garantas

Rugpjūčio 1 d. Pasaulinė plaučių vėžio diena

Rugpjūčio 1-oji - Pasaulinė plaučių vėžio diena. Šiandien labiau nei kitomis dienomis didinamas visuomenės informuotumas apie plaučių vėžį, jo poveikį, rizikas, diagnostiką bei gydymą ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje.


Įvairių sveikatos organizacijų duomenimis, plaučių vėžys - vienas iš labiausiai paplitusių visame pasaulyje - kasmet nusineša daugiau gyvybių nei krūties, gaubtinės žarnos ir prostatos vėžiai kartu paėmus. Mokslininkai apskaičiavo, jog plaučių vėžys sukelia beveik vieną iš penkių mirčių nuo vėžio visame pasaulyje.

Nacionalinis vėžio institutas skelbia nedžiuginančius faktus - kasmet Lietuvoje nustatoma apie 1200 naujų plaučių vėžio atvejų! Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, plaučių vėžys labiausiai paplitęs tarp vyrų.


Susirgti plaučių vėžiu gali bet kuris žmogus, tačiau ar galima šios ligos išvengti? Gydytojai vieningai apibendrina, kad didžiausią įtaką vėžio vystymuisi daro tabako gaminiai, radioaktyvios dujos, asbestas, tam tikri chemikalai, oro tarša ir mitybos trūkumai.


Pagrindinis veiksnys, didinantis plaučių vėžio riziką - ilgalaikis kancerogeninių medžiagų poveikis.


Vėžinių susirgimų vystymąsi paskatina ne tik aktyvus, bet ir pasyvus rūkymas. Tiriant susirgusįjį atsižvelgiama į tai, kokio amžiaus jis pradėjo rūkyti, kiek ilgai truko rūkymo laikotarpis, koks buvo surūkomų cigarečių ar kitų tabako gaminių kiekis.


Dėmesio! Rūkymas yra pagrindinė plaučių vėžio priežastis.


Klinikos „Sveikatos garantas“ pulmonologė konsultuoja ir gydo pacientus, sergančius kvėpavimo takų ir plaučių ligomis (astma, lėtine obstrukcine plaučių liga, bronchitu, pleuritu, tuberkulioze, bronchektazėmis ir kt.), atlieka būtinus tyrimus, spirometriją, pleuros bei apatinių plaučių dalių echoskopiją bei paima dilatacinį - bronchų plėtimo – mėginį. Taip pat gydytoja skiria gydymą po persirgtos COVID-19 infekcijos (likę simptomai, komplikacijos ir kt.).


Kviečiame į mūsų kliniką profilaktiniam sveikatos patikrinimui atvykti ne tik aktyvius ir pasyvius rūkalius, bet ir visus, neabejingus savo sveikatai! Būkime sveiki!


29 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page