top of page
  • Writer's pictureSveikatos Garantas

Gegužės 7 d. Pasaulinė astmos diena

Kvėpuokime lengvai!


Pirmasis gegužės antradienis – Pasaulinė astmos diena. Kaip teigia pasaulinės astmos iniciatyvos nariai, kuriems pritaria ir Lietuvos pulmonologų bei alergologų draugijos (LPAD) gydytojai, niekada ne per anksti, niekada ne per vėlu – visada tinkamas metas atkreipti dėmesį į kvėpavimo takų ligas. 


Lietuvoje Astmos diena minima nuo 1998-ųjų. Ši diena skirta informuoti visuomenę apie išties pavojingą ligą – apie jos priežastingumą, vystymąsi, suvaldymą, gydymo metodus bei pažangos priemones, padedančias kovoti su tikrai pakankamai dažna ir rimta kvėpavimo takų liga. 


Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, šiuo metu astma serga daugiau nei 235 mln. gyventojų! Sergamumas šia liga fiksuojamas tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse. Manoma, jog Lietuvoje astma kamuoja apie keturis proc. gyventojų.

Medikai astmą apibūdina kaip lėtinę uždegiminę kvėpavimo takų ligą, turinčią atitinkamai pasireiškiančius simptomus, t.y. padidėjusį bronchų jautrumą į įvairius dirgiklius, kvėpavimo takų susiaurėjimą (obstrukciją), pasikartojantį dusulį, kosulį, švilpimą krūtinėje ar krūtinės veržimą. Dažnam sergančiajam ši liga reiškiasi padažnėjančiais naktį ir ryte kosulio ar dusulio priepuoliais. 


Astma – nepagydoma, tačiau suvaldoma liga. Kontroliuojant simptomus įmanoma gyventi visavertį gyvenimą – sportuoti, būti gamtoje, keliauti ir kt.  


Klinikos „Sveikatos garantas“ pulmonologė gydo tokias ligas kaip astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, bronchitas, pleuritas, tuberkuliozė, bronchektazės ir kt.  Gydytoja atlieka spirometriją, pleuros bei apatinių plaučių dalių echoskopiją bei paima  dilatacinį - bronchų plėtimo - mėginį.



1 peržiūra0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page