top of page
  • Writer's pictureSveikatos Garantas

Lapkričio 14 d. Pasaulinė diabeto diena

Valdai save – kontroliuoji ligą!


Reaguojant į diabeto atvejų visame pasaulyje augimą, Tarptautinės diabeto federacijos (IDF) iniciatyva, 1991 m. lapkričio 14 d. buvo paskelbta Pasaulinė diabeto diena. Lapkričio 14-oji pasirinkta neatsitiktinai – šią dieną gimė F.Bantingas, mokslininkas, Nobelio premijos laureatas, vienas iš insulino atradėjų. 


2007 m. buvo oficialiai pripažintas Pasaulinės diabeto dienos simbolis – mėlynas apskritimas. Norint palaikyti su cukralige susijusias iniciatyvas, šiandien patariama mėlyną spalvą taikyti ne tik šiame logotipe, bet ir aprangoje ar aksesuaruose. 


Nors nuo pirmojo tarptautinio ligos paminėjimo praėjo daugiau nei vienas dešimtmetis, deja, statistika skelbia tik liūdną informaciją – sergančiųjų diabetu skaičius vis didėja. 2021-2023 m. įvairiuose visuomenės informuotumo renginiuose akcentuojamos cukraligės gydymo galimybės, įvertinamos prieigos prie sveikatos priežiūros sistemos, nepamirštamos ir ankstesnių metų temos – prevencija, sergančiųjų gyvenimo būdo ypatumai, antsvorio grėsmės ir kt.

Cukraligė – išties klastinga lėtinė liga. Kas gali sukelti cukrinį diabetą? Medikai išskiria ne vieną antrojo tipo cukrinį diabetą sukėlusią priežastį, tai – sutrikęs gliukozės toleravimas, nutukimas, nejudrus gyvenimo būdas, netinkama mityba, patiriamas stresas, aukštas kraujo spaudimas, amžėjimas. Cukraligę gali iššaukti ir šeimos istorijoje buvę susirgimo šia liga atvejai.


Kaip sužinoti, ar sergu diabetu? Ar įmanoma cukrinį diabetą valdyti? Kaip koreguoti cukraus kiekį kraujyje? Kokias savikontrolės priemones taikyti? Į šiuos ir daugelį kitų klausimų Jums atsakys klinikos „Sveikatos garantas“ endokrinologas.  


Mūsų klinikos gydytojas tiria ir gydo diabetą, nutukimą, hipoglikemiją, moterų klimakterinį sindromą, medžiagų apykaitos, skydliaukės veiklos ir kitus endokrininius sutrikimus.

„Sveikatos garante“ atliekama ir skydliaukės echoskopija.  



2 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page