top of page
  • Writer's pictureSveikatos Garantas

Gegužės 25 d. Pasaulinė skydliaukės diena

Kasmet gegužės 25-ąją minima Pasaulinė skydliaukės diena. Šiandien siekiama didinti visuomenės informuotumą apie skydliaukės ligas, jų simptomus, akcentuojama savalaikės diagnostikos, gydymo ir prevencijos svarba.


Skydliaukė – nedidelė, vos 15-30g sverianti, drugelio formos endokrininė liauka, esanti priekinėje kaklo dalyje. Pagrindinė skydliaukės funkcija – hormonų, reguliuojančių įvairius organizmo procesus, gamyba.


Jei Jus kamuoja nuovargis, silpnumas, galvos svaigimas, nuotaikų kaita, pasikartojantys virškinimo sutrikimai, nemanykite, jog dėl to visuomet kaltas stresas, patiriama įtampa ar dienos režimo nepaisymas. Tokie simptomai gali signalizuoti apie vieno labai svarbaus vidaus organo – skydliaukės sutrikimus. Pastaruosius išduoda ir sulėtėjusi medžiagų apykaita, augantis/krintantis svoris, nervingumas, dirglumas, dusulys, kūno drebulys, sulėtėjęs/padažnėjęs širdies susitraukimų dažnis ir kiti sveikatos sutrikimai.

Deja, specifinių simptomų, parodančių išskirtinai tik skydliaukės veiklos sutrikimus, nėra - organizmo jaučiama simptomatika gali būti panaši į daugelį kitų vidaus organų ligų. Gali nutikti ir taip, kad asmuo nejaučia jokių simptomų, o tik profilaktinės patikros rezultatai parodo, jog būtina spręsti skydliaukės funkcionalumo problemas.


Stebėti skydliaukės veiklą būtina dėl daugelio priežasčių. Negydomos skydliaukės ligos gali tapti vyrų nevaisingumo priežastimi, o skydliaukės hormonų disbalansas moterims sutrikdyti menstruacijų ciklą, kas sunkina pastojimą ir komplikuoja vaisiaus išnešiojimo galimybes.


Jei kamuoja nors keletas iš anksčiau išvardintų simptomų – pasitikrinkite. Negydomi skydliaukės veiklos sutrikimai gali iššaukti įvairių ligų išsivystymą, padidinti širdies ir kraujagyslių ligų bei kaulinio audinio apykaitos sutrikimų riziką.


Klinikos „Sveikatos garanto“ endokrinologas tiria ir gydo endokrininės sistemos ligas: skydliaukės veiklos ir medžiagų apykaitos sutrikimus, nutukimą, diabetą, hipoglikemiją, hiperprolaktinemiją, moterų hipotalaminį ar hipotirozės klimakterinį sindromą ir kt.

Mūsų klinikoje atliekama skydliaukės echoskopija.


2 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page